25.11.2018

93. MacDonald, Philip: Kymmenen kuollutta miestä

Philip MacDonald
Kymmenen kuollutta miestä 
Gummerus 1961 - Salamasarja 93
2. painos 1972
The list of Adrian Messenger 1960

 
"Adrian Messenger kirjoitti paperilapulle kymmenen miehen nimet. Tämän lapun hän antoi Scotland Yardin palveluksessa olevalle ystävälleen. Hän ei selittänyt mitään eikä ehtinyt varoittaa. Mutta tästä alkoi nimettömän ja kasvottoman murhaajan metsästys, murhaajan, joka oli viisi vuotta suunnitellut lopullista ja kammottavinta tihutyötään.
Epätoivoiselta tuntuvaan tehtävään tarvittiin Anthony Gethrynin, monipuolisen ja taitavan salapoliisin, kaikki kyvyt.


Philip MacDonald on rikoskirjallisuuden suuria nimiä. Kymmenen kuollutta miestä on hänen uusin salapoliisiromaaninsa - edellisen ilmestymisestä on kulunut kaksikymmentä vuotta -, ja sitä on jo monessa yhteydessä sanottu alansa klassikoksi. MacDonald on myös kuuluisa elokuvakäsikirjoitusten tekijä. Hänen käsikirjoituksensa ja Hitchcockin ohjaus tekivät aikanaan Rebecca -elokuvasta jännitysfilmien klassikon."

Tästäkin kirjasta on tehty elokuva vuonna 1963, ja se on ihan mukavaa katsottavaa kettujahteineen kaikkineen. 
Mainio kirja! Jännittävä ja mielenkiintoinen juoni. Kirjoittaja ei sorru missään vaiheessa jaarittelemaan eikä kuvaamaan mitään epäolennaista. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1961: ”Sekä rakenteeltaan että toteutukseltaan tavallisen keskitason ylittävä jännitysromaani, missä lento-onnettomuudessa kuolleen kirjailijan jälkeensä jättämä kymmenen miehen nimilista on epätavallisen rikossarjan selvittämisen avaimena. Kerronta jäntevää ja vauhdikasta ja sommitelma hyvin harkittu. En nyrpistäisi nenääni, vaikka sen kirjastoissakin tapaisin, vaikka yksin kappalein tietenkin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti