26.11.2018

83. Chase, James Hadley: Maailma tarjottimella

James Hadley Chase
Maailma tarjottimella 
Gummerus 1960 - Salamasarja 83  
The world in my pocket 1959  


"Suunnitelma oli tytön. Hän veti toiset mukaansa. Häikäilemätön Morgan oli luotu päälliköksi. Gypo oli seudun paras kassakaappimies. Bleck oli keikari, mutta välttämätön, ja nuori Kitson oli loistava autonajaja. Suunnitelma oli mieletön: kaapata palkkarahoja kuljettava erikoisvalmisteinen panssariauto, jonka ryöstämistä pidettiin mahdottomana. Mutta se oli miljoonan dollarin kaappaus, ja sen jälkeen heillä olisi maailma tarjottimella. Sen takia kannatti ylittää kaikki rajat. Ja he ylittivät ne saavuttaakseen unelmansa. James Hadley Chasen uusi jännitysromaani on piinallisen jännittävä. Sen aste asteelta tihentyvä tunnelma kiskaisee lukijan kurimukseen, josta hän ei vapaudu ennen kuin teoksen viimeinen rivi on suljettu."


Kyseessä on keskitasoa parempi rikosjännäri. Henkilökuvaus on luontevaa ja tarina on uskottava. Kirjan perusteella filmattiin elokuva Perjantaina puoli 12 (An einem Freitag um halb zwölf, Saksa 1961). Siinä saksalaisen tytön johtama konnajoukko ryöstää jenkkisotilaiden palkkarahoja kuljettavan auton Ranskassa.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 8/1960: ”Rikosromaani, jonka suunnittelu on moitteeton ja kohtalaisen pitävä. Jännitys, jonka veroista harvoin tapaa, tihentyy ja kulminoituu rikokseksi, jonka raakuus on osaksi suunniteltua, osaksi sattuman aiheuttamaa. Tekijällä on harvinaisen terävä psykologinen ote, rikolliset ovat kaikki ihmisiä, yksilöitä, jotka käyttäytyvät kukin omalla tavallaan rikoksen tapahtumahetkellä ja sen osittain epäonnistuttua. Kun käy selväksi, että kaikki on hukassa, on eräillä heistä rohkeutta vastata teostaan omalla hengellään. Kirjaa ei voi suositella kirjastoon, ei sittenkään, vaikka se omassa lajissaan lähentelee mestariteosta. Rikoksen hirvittävyys, sen suunnittelijoiden moraalittomuus ja rahanhimo ovat niin hyvin kuvatut, että lukijaa puistattaa. Ei kirjastoihin.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti