19.11.2018

121. Rattray, Simon: Punainen ratsastaja

Simon Rattray
Punainen ratsastaja 

Gummerus 1963 - Salamasarja 121
Knight Sinister 1951

"Teatteriohjaaja Harrison Pedleyn nuori suloinen vaimo Nicole rakastuu Lontoon teattereiden hurmaajaprinssiin Roy Traffordiin. Rakastavaisten kesken syntyy erimielisyyksiä ja mies katoaa jäljettömiin. Hillittömässä surussaan Nicole kääntyy Hugo Bishopin puoleen, joka pian saa selville, että Roy oli viettänyt viimeisen yön ennen katoamistaan näyttelijätär Helen Ledinen kanssa. Helen on Nicolen kilpailija, joka kerran on luvannut tappaa Royn, ellei saisi häntä. Pian Nicole alkaa saada Royn allekirjoittamia kirjeitä, joissa pyydetään rahaa. Nicole elää sietämättömässä jännityksessä. Elääkö Roy vielä? Vai kiristääkö joku heidän suhteestaan tietoinen häntä? Vanha ystävämme Hugo Bishop joutuu arvoitusta ratkaistessaan todelliseen shakkiotteluun älykkään ja laskelmoivan vastustajan kanssa. Herkeämätön jännitys jatkuu viimeiseen siirtoon asti."

Simon Rattray on outo ilmestys dekkarikirjallisuudessa. Hänen tyylinsä poikkeaa tavallisista salapoliisitarinoista. Oikealta nimeltään Trevor Dudley-Smith on kirjoittanut korkeatasoisia jännäreitä myös nimillä Elleston Trevor ja Adam Hall. 
Tarina on lievästi pitkäveteinen. Lukija saa tästä kirjasta kuitenkin enemmän irti, jos malttaa paneutua Rattrayn luomaan tunnelmaan, eikä ahmi pelkästään juonta. Tässä tarinassa on muutama merkittävä kohtaus. Eräs mestarillinen kohta kuvaa sitä, kun Bishop haluaa päästä selville Helen Ledinestä ja käyttää siihen tehokkaasti psykologian tuntemustaan hyväksi. Toinen mainio kohtaus on seitsemännen luvun alussa, jossa Rattray kuvaa Lontoon aamuista työmatkaliikennettä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti