25.11.2018

90. Rinehart, Mary Roberts: Vainottu nainen

Mary Roberts Rinehart
Vainottu nainen 
Gummerus 1961 - Salamasarja 90  
Haunted lady 1942   
 

"Vanha nainen asui puiston keskellä olevassa vanhanaikaisessa talossa. Hän oli voimansa päivinä hallinnut yksinvaltiaasti omaistensa elämää, mutta oli nyt sairas ja voimaton. Hilda Adams, alias "neiti Pinkerton" joutui huolehtimaan upporikkaasta vanhuksesta, koska tämän suljettuun huoneeseen alkoi äkkiä ilmaantua rottia, varpusia ja lepakoita. Nainen asui omaistensa ympäröimänä, mutta Hilda Adams katsoi parhaaksi järjestää vartioinnin naisen oven ulkopuolelle. Siitä huolimatta vanhus joutui raa'an murhaajan uhriksi. Sen jälkeen tuota vanhaa taloa hallitsi pelko."

Eliza Fairbanks on vanha, mutta kuitenkin täysin järjissään. Kun hän väittää huoneessaan olevan lepakoita ja rottia, ja sokeriastiassa arsenikkia tarkastaja Pattonin mielestä asiaa sietää tutkia. Hän järjestää neiti Pinkertonin Fairbanksien taloon pitämään asioita silmällä. Patton on käyttänyt sairaanhoitaja Pinkertonia nuuskimishommissa ennenkin, eikä hän tälläkään kertaa tule pettymään. Vanha rouva Fairbanks tosin surmataan Pinkertonin varotoimenpiteistä huolimatta, mutta Pinkerton paljastaa lopulta syyllisen.

Kyseessä on tyypillinen Rinehartin asetelma rikkaasta perheestä, joka joutuu vaikeuksiin. Naiset saavat hermokohtauksia ja joutuvat päiväkausiksi vuoteeseen palvelijoiden viedessä heille ateriat. Sitten hiivitään pimeässä yökaudet eikä tarina etene kirjan keskipaikkeilla laisinkaan. Lukiessa tulee ikävä kunnon brittijännäriä. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1961: "Vanha rikas nainen suuressa talossa riitelevien ja perintöä vaanivien sukulaisten ympäröimänä – tätä aihetta Rinehart on käyttänyt aikaisemminkin. Tuttu on myös romaanin sankaritar, sairaanhoitajatar-salapoliisi, Hilda Adams, joka jälleen joutuu hoitamaan kaksipuolista tehtäväänsä alussa mainittuun ympäristöön, jossa tällä kertaa tavanomaisen tarpeiston lisäksi esiintyy myös salaperäisellä tavalla ilmaantuvia lepakoita ja rottia. Rinehart ei yleensä ole kirjoittanut huonoja dekkareita, mutta tällä kertaa hän toistaa itseään eikä jaksa innostaa ainakaan paatunutta dekkarien lukijaa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti