26.11.2018

82. Patrick, Quentin: S/S Murha

Quentin Patrick
S/S Murha 
Gummerus 1960 - Salamasarja 82 
2. painos 1972
3. painos 1992
S.S.Murder 1933 


”Patrickin loistavimpiin kirjoihin lukeutuva yllätyksellinen salapoliisiromaani täysin eristetyllä valtamerialuksella tapahtuvasta rikossarjasta. Kirja täyttää kakki hyvän salapoliisiromaanin ’säännöt’: epäiltävien luku on pieni, vauhdikas ja jännittävä juoni on johdonmukainen ja antaa lukijalle tilaisuuden omiin päätelmiin. S/S Murha on jokaiselle hyvän jännityksen ystävälle todellinen toivekirja, jonka varmasti lukee kerralla.”  


Kirjan rakenne on ärsyttävä: Päähenkilö, nuori toimittajatyttö Mary, matkustaa valtamerilaivalla ja tämä kirja on muka hänen päiväkirjamerkintöjään ja kirjeitään kihlatulleen. Pidän parempana sellaisia kirjoja, joissa tarinan ”minä” kertoo tapahtumat, tai sitten kertojana on ulkopuolinen. Bridgeä pelaaville tässä on jotain mielenkiintoista – me jotka emme sitä ymmärrä jäämme yhtä hupia paitsi. En aio lukea uudestaan.


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1960: "Tekijäparin varhaistuotantoa. Laivamurha, jossa mahdollisten murhaajien piiri on olosuhteitten pakosta rajoitettu. Tapahtumien kertojana havaintojen tekoon tottunut naisreportteri, jonka päiväkirja romaani on. Asetelma keinotekoinen ja ote haettuihin vaikutusmomentteihin perustuva. Suotta kirjastoissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti