26.11.2018

79. Ekman, Kerstin: 30 metriä murhaa

Kerstin Ekman
30 metriä murhaa 
Gummerus 1960 - Salamasarja 79
30 meter mord 1959


"Kerstin Ekman liittyy nyt omaperäisellä ja erinomaisella tyylillä kirjoitetulla kirjoitetulla teoksellaan salamasarjan ruotsalaisten huiputekijöiden seuraan. Uneliaassa pikkukaupungissa puuhailee touhukas elokuvaseurue. Tukholman filmimiehet ovat tulleet vangitsemaan merentuoksuista idylliä. Mutta lahjomaton selluloidinauha joutuukin todistamaan murhenäytelmän. Nuori näyttelijä murhataan kesken filmauksen koneiden suristessa. 30 metriä murhaa kiertyy kelalle. Murha on filmattu. Ja lomaileva rikoskomisario Viggo Bredberg joutuu heti epäilemään useita ryhmän jäseniä. Mutta kuka heistä on murhaaja? Värähdyttävästi alkava tapahtumasarja takaa jännitystä joka sivulle."

Arvostetun ruotsalaiskirjailijan ja akateemikon esikoisromaani. Komisario Bredberg on tämän tyypillisen 1950- ja 1960 lukujen dekkarin poliisimiehenä.
 

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1960: Nuori poika-näyttelijä ammutaan ilman nähtävää syytä kesken filmikohtauksen, ja syylliseksi epäilty jazz-muusikko katoaa jäljettömiin, kunnes hänet paljon myöhemmin löydetään myös ammuttuna aution rantatontin kaivosta. Tekijä on takakannen mukaan laatinut filmikäsikirjoituksia, joten elokuvaihmisten maailma on kuvattu nasevasti, ja sanailu on koko ajan napakkaa ja vauhdikasta, joten kiinnostus jatkamiseen säilyy loppuun saakka. Silti en pidä kirjaa varsinaisesti kirjastokelpoisena, sillä mitään pysyvää antia sillä ei ole - kevyt rentoutumistuokio korkeintaan.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti