28.11.2018

68. McCloy, Helen: Kolmannesta vaille vainaja

Helen McCloy
Kolmannesta vaille vainaja 
Gummerus 1959 - Salamasarja 68  
Two thirds of a ghost 1956


"Eräillä päivälliskutsuilla, joilla ovat mukana mm. bestsellerkirjailija Amos Cottle ja hänen kaunis vaimonsa Vera, leikkivät vieraat seuraleikkiä. Leikissä osanottajille esitetään kysymyksiä. Se, joka ei osaa vastata yhteen kysymykseen, on kolmasosa vainajasta, ja kahdesti epäonnistunut on vastaavasti kolmannesta vaille vainaja. Kolmas väärä vastaus täyttää sitten määrän. Vastaajasta on tullut vainaja, joka suljetaan leikistä. Amos Cottle vastaa kolmasti väärin. Hän on siis vainaja. Mutta juuri tällöin leikki muuttuu karmaisevaksi todellisuudeksi. Amos Cottle on todella kuollut. Hänet on myrkytetty. Murhatun ja hänen vaimonsa lisäksi oli paikalla vain neljä henkilöä: Kustantaja Tony Kane, Amoksen agentti ja kaksi kriitikkoa, joista toinen ihailee ja toinen inhoaa Cottlen tuotantoa. Yksi viidestä on tehnyt murhan. Mutta kuka heistä? Helen McCloyn sankaripsykologi Basil Willing joutuu kauan repimään taitavasti punottuja verkkoja ennen kuin löytää yllätyksellisen ratkaisun."


En odottanut paljoakaan tältä kirjalta, mutta yllätyin positiivisesti. Kirja ei kerro kovaksikeitetystä yksityisetsivästä, eikä ole myöskään jännäriksi naamioitu sukutarina rikkaasta amerikkalaisperheestä. Henkilökuvaus menettelee ja juonikin on mielenkiintoinen. Jännitystä ei ole lainkaan, mutta sitä ei tässä kertomuksessa kaivatakaan. 

Kuvaus Verasta: "Vera oli koettanut vuosikausia muovata todellisuutta Hollywoodin elokuvien puitteisiin. Kaikessa, mitä hän sanoi, ajatteli tai piti yllään, hän oli päässyt jopa lähelle tätä ihannettaan, mutta elämä hänen henkilökohtaisen määräysvaltansa ulkopuolella näytti vastustavan itsepintaisesti tuota ihannekuvaa, ja onnellinen loppu kaihteli häntä aina."
Helen McCloylta on suomennettu myös teokset: Mikä oli tarkoitus? (Cue for murder) (Gummerus 1946), Pukinsorkka (Mr. Splitfoot) (Gummerus 1971), Tappaja ja tapettu (The slayer and the slain) (WSOY 1959 - Korppi-sarja 5), ja Vaarallinen talo (Burn this) (Viihdeviikarit 1984 - Jännityksen mestari 4)

Teosarvio arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1960: "Nokkelasti punottu dekkari kustantaja-, kirjailija- ja arvostelijapiireistä, missä kirjallisilla kutsuilla tapahtunut menestyskirjailijan murha johtaa odottamattomiin, mutta fantastisuudessaankin hyvin perusteltuihin paljastuksiin ja lopulta myös salaperäisen murhatun olemuksen ja kirjallisen tuotannon salaisuuden ratkeamiseen ja murhaan syyllisen löytämiseen. Tekijä on nasevasanainen ja kirpeä kirjallisen maailman tyypillisyyksien erittelijä - erityisen huvittunut olin tekijän arvostelijoiden laadusta ja luonteesta laukaisemien toteamuksien johdosta. Mahdollisesti kelpaa kirjastoihin, mikäli niihin nyt dekkareita otetaan."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti