27.11.2018

70. Nielsen, Helen: Nainen katolla

Helen Nielsen
Nainen katolla 
Gummerus 1959 - Salamasarja 70  
The woman on the roof 1954


"Ikkunoista kurkisteleminen ei ole kaunista. Suorastaan vaaralliseksi se käy, jos sattuu tuijottamaan huoneistoon, jossa tapahtuu murha. Originelli Wilma-neiti sai kokea sen hyvin kouraantuntuvasti, sillä hän oli kattohuoneistostaan nähnyt liian paljon. Pahinta oli öisin, kun pimeällä pihalla ja murhatun tanssijattaren asunnossa alkoi tapahtua pelottavia asioita. Wilma-parka tunsi murhaajan väijyvän pihan varjoissa, mutta hän ei uskaltanut ilmoittaa näkemästään poliisille. Häntä esti kermakakku, jonka hän omin luvin oli tuonut konditoriasta, kaakki, joka piti viedä murhatulle naiselle. Helen Nielsenin salapoliisiromaani tarjoaa roppakädellä jännitystä hyvän dekkarin ystäville."


Tämä kirja on lukemisen arvoinen, sillä tekijä kuvaa mieleltään häiriintynyttä naista ymmärryksellä. Lisäksi kyseessä on asetelmaltaan epätavallinen jännäri joka poikkeaa mukavasti tavanomaisista salapoliisitarinoista. 


Teosarvio arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1960: "Hupsuna pidetty, arka ja elämää vieroksuva ikäneito näkee parvekeikkunastaan pihan toisella puolella oleviin huoneisiin ja toteaa näin ennen muita nuoren kevytmielisen kaunottaren kuoleman, mutta ei kerro siitä kenellekään, koska pelkää entisten kokemustensa viisastuttamana joutuvansa mielisairaan kirjoihin. Vähitellen kuitenkin poliisin puututtua asiaan myös vanha neiti kiertyy tapausten vinhaan vauhtiin, ja ihmissuhteet talon piirissä mutkistuvat solmuille, joissa kelpo poliisilla on totinen avaamisen vaiva ennen dramaattista loppukatsausta. Vanhan neidin olemus ja loputon ahdistus, jonka vallassa hän suorittaa painajaisunenomaisen pakomatkansa suurkaupungin sokkeloissa on kuvattu hyvin oivaltaen ja tavattoman intensiivisesti. Tietenkään kirja ei silti ole tarpeellinen kirjastoissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti