18.11.2018

123. Yliruusi, Tauno: Joulu Toijalan takana

Tauno Yliruusi
Joulu Toijalan takana 
Gummerus 1963 - Salamasarja 123

”Rikoskomisario Viktor Suominen valmistautui viettämään joulua asunnossaan television ja glögin seurassa, kun hänen opiskelutoverinsa Pauli Frantsila pyysi häntä kotiinsa jouluksi. Ennen pitkää vierailun todelliseksi syyksi paljastuu Paulin isän, talousneuvos Frantsilan kuolema, jota poika epäilee murhaksi. Jouluiltana on Paulin vaimon ja veljen lisäksi saapuvilla tohtori Narvala vaimoineen. Näiden ihmisten kohtalot ovat omalaatuisella tavalla kietoutuneet yhteen. Narvalan vaimon on aikaisemmin ollut naimisissa Paulin isän kanssa. Ilmapiiri talossa on kireä; Paulin hermostuneisuus tarttuu toisiinkin ja saa aikaan sähköisiä mielenpurkauksia. Pala palalta hahmottuu tapahtumien kuluessa kuva talousneuvos Frantsilasta, joka kuoltuaankin hallitsee jälkeenjääneitä, kunnes jännitys yllättäen purkautuu.
Tauno Yliruusi osoittaa jälleen kykynsä taitavana juonen kehittelijänä. Hänellä on mestarillinen taito saada jännitys sivu sivulta tihenemään.” 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 1/1964: ”Rikolliskomisario-varatuomari suostuu päähänpistosta lähtemään melko tuntemattoman entisen opiskelutoverin luokse joulunviettoon maaseudulle ja ottamaan samalla selvää tämän kuolemasta. Koolla on tarvittavan suuri sukujoukko, joten epäiltyjä riittää. Sukulaiset kuitenkin puhuvat rikoskomisarion jouluisen pään niin pyörryksiin, että hän jopa unohtaa jutun yhtäkaikki edellyttävän oikeudellista jatkokäsittelyä, koska vähintään tappo on tapahtunut. Yhtä kesysti kiivailijapoika äkkiä luopuu entisistä epäilyksistään, joten vain tekijä ja lukija tietävät totuuden, joka ei ole kaunis. Teknillisesti kekseliästä, mutta tuskin uskottavaa, sillä luotan ylempien rikostutkijoittemme järkeen ja ammattitaitoon riittävästi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti