25.11.2018

89. Sariola, Mauri: Sumua Susikosken yllä

Mauri Sariola
Sumua Susikosken yllä 
Gummerus 1961 - Salamasarja 89 
2. painos 1961
3. painos 1976

”Se tapahtui Koillismaassa, tosi korvessa. Rikkaan teollisuusneuvoksen leski oli käymässä metsästysmajallaan ja putosi koskeen eräänä sumuisena yönä. Juttua luultiin ensin itsemurhaksi…
Kosken nimi sattui olemaan Susikoski. Asia herätti hilpeyttä kaikissa muissa paitsi vastaleivotussa rikostarkastaja Susikoskessa, joka oli päättänyt viettää myöhästyneen lomansa samoilla seuduilla. Loma jää tietysti pitämättä ja Susikoski sotkeutuu juttuun, joka yllättävällä tavalla ulottuu aina helsinkiläisiin kirjailija- ja taiteilijapiireihin saakka.”


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 4/1961: ”On näköjään muuttunut muodiksi sanoa jokaisen Susikoski-uutuuden äärellä Sariolan päässeen parhaaseen saavutukseensa juuri tässä. Sikäli ainakin parannusta on tapahtunut, että sadattelut ja syömiset on jätetty vähemmälle. Modernismiin kohdistuvat tölväisyt ovat jo herättäneet pahaa verta, mutta myös hyväksyvää hyminää. Tapahtumat on asetettu Lapin erämaahan, mutta henkilöt on enimmäkseen haettu rintamailta, ja murhattu on jälleen verevästi kaunis ja rikas leskirouva. Juonta on kieputettu niin näppärästi, että murhaajaa ei hevin arvaa. Saattaisipa tuota harkita kirjastoon, mikäli alan varasto ei ennestään tulvi.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti