15.11.2018

147. Chase, James Hadley: Lähtöjuhlat, neiti Blandish

James Hadley Chase
Lähtöjuhlat, neiti Blandish 
Gummerus 1966 - Salamasarja 147
2. painos 2002  
The flesh of an orchid 1948

 
"Carol Blandish on ollut kolme vuotta mielisairaalassa vaaralliseksi potilaaksi luokiteltuna. Saatuaan tietää perivänsä kuusi miljoonaa dollaria hän pakenee sairaalasta. Asianajaja Simon Hartman on huolissaan, ei suinkaan Carolista vaan itsestään; hän nimittäin on jo ehtinyt pimittää itselleen osan tämän perinnöstä - tyttö on siis saatava kiinni ennen kuin petos paljastuu. Elämän ja kuoleman leikkiin yhtyvät myös Sullivanin veljekset, kaksi ammattitappajaa, jotka luulevat Carolia helpoksi saaliiksi mutta tulevat pettymään katkerasti."


"Carol Blandish on viettänyt kolme vuotta mielisairaalassa vaaralliseksi potilaaksi luokiteltuna. Hän saa tietää perivänsä kuuden miljoonan dollarin omaisuuden ja karkaa pian tämän jälkeen sairaalasta. Asianajaja Simon Hartman on huolissaan, sillä tyttö saa perinnön haltuunsa, jos hänen onnistuu pysytellä vapaana neljätoista vuorokautta eikä häntä uudelleen määritellä mielenvikaiseksi. Hartmania hermostuttaa se, että hän on jo käyttänyt osan neiti Blandishin rahoista. Mutta Sullivanin veljeksillä, kahdella ammattimurhaajalla, on myös liikeasioita samoilla seuduilla. He törmäävät Caroliin ja luulevat sitä onnenpotkuksi, kunnes huomaavat hänet todella vaaralliseksi. James Hadley Chase on laajalla tuotannollaan hankkinut itselleen yhä vankemman maineen omalaatuisen pelkistetyllä ja voimakkaalla tyylillä kirjoittavana jännityskirjailijana."


Tässäpä on tapahtumarikas ja sujuvasti etenevä jännäri. Karkumatkalla oleva Carol kohtaa monenlaisia henkilöitä, onnenonkijoita, yksinäisiä erakoita ja rikollisia. Onpa tarinaan kirjoitettu yksi tavallinenkin heppu, Steve Larson, joka osoittaa ymmärtämystä ja lempeyttä muistinsa menettäneelle Carolille. He rakastuvat, mutta rakkaustarina saa järkyttävät puitteet. Muuten mukavasti ja vaiherikkaasti etenevä tarina on turhan väkivaltainen. Mukaan on saatu inhorealistisia, tragikoomisia ja sentimentaalisia piirteitä. Kuvaan astuu jopa sirkuksen parrakas nainen, jolla on ratkaiseva osuus Carolin kohtalossa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti