22.11.2018

105. Cheyney, Peter: Veljet, mikä tyttö

Peter Cheyney
Veljet, mikä tyttö 
Gummerus 1962 - Salamasarja 105  
You'd be surprised 1940


"Veljet, mikä tyttö huokaa vanha tuttavamme, FBI-mies Lemmy Caution, kun hän lopultakin kohtaa parempansa. Sitä ennen hän kuitenkin joutuu karuselliin, jossa toinen toistaan kurvikkaammat tyttölapset aivan kuin keskinäisestä etevämmyydestä kilpaillen järjestävät hänelle kiperiä ja hengenvaarallisia tilanteita. Koko juttu alkaa siitä, että upporikkaan amerikkalaisen teollisuusmiehen aikamiespoika ryöstetään Euroopassa. Jäljet johtavat Pariisiin, ja Lemmy lähetetään sinne tutkimaan tarkemmin asiaa. Pariisi ei ole yleensäkään ikävä paikka, mutta Lemmy huomaa varsin nopeasti, ettei liika vilkkaus aina ole elähdyttävää ja että kaunokaiset saattavat salvata hengen muutenkin kuin kuvaannollisesti.
Peter Cheyney on tunnetuimpia kovaksikeitettyjen salapoliisiromaanien kirjoittajia. Vuonna 1936 hän julkaisi ensimmäisen teoksensa 'Tämä mies on vaarallinen', jossa esiintyi ensi kerran sittemmin maailmankuulu Lemmy Caution. Cheyneyn kirjoissa on aina railakasta vauhtia ja jännitystä, mutta ne eivät kuitenkaan ole raakoja."


Typyköitä ja konnia riittää tässä tarinassa. Lemmy joutuu hahmottelemaan jutun juonen aina uudestaan uuden konnan ja uuden typykän astuessa näyttämölle. Lemmyn suunsoittoon ja teorioiden kyhäilyyn miltei tuskastuu. Ei hyvä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti