25.11.2018

86. Ransome, Stephen: Sinivalkoinen urheiluvaunu

Stephen Ransome
Sinivalkoinen urheiluvaunu 
Gummerus 1960 - Salamasarja 86  
I'll die for you 1959 


"Taiteilija Burton Fisher, joka on menestynyt urallaan ja asuu Kaliforniassa Meksikon lahden rannalla loistohuvilassa, saa kuulla eräänä sateisena iltana sisään pyrkivältä tytöltä, ettei hän ole Fisher, että taiteilija Fisher on aivan toinen mies, jonka tyttö tuntee hyvin. Kun Fisher seuraavana päivänä saa puhelinsoittoja tytön huolestuneelta sisarelta ja kun hän lopulta löytää rantahuvilaltaan tytön murhattuna, joutuu hän kiedotuksi yhä tiiviimpään ja sotkuisempaan verkkoon tuntemattoman tytön 'murhaajana'. 

Stephen Ransome on amerikkalainen salapoliisikirjailija, joka aloitti sodan jälkeen kirjailijanuransa ja on tähän mennessä kirjoittanut 15 salapoliisiromaania. Hän kiinnittää huomiota sankareittensa yksityiselämän ongelmiin, joita hän murhatarinan yhteydessä kuvaa sellaisina kuin ne siinä paljastuvat: kärjistyneinä ja dramaattisina."

Sujuvasti etenevä ja piinaava tarina, jonka haluaa nopeasti saada luetuksi. Heppu joutuu todella ilkeään tilanteeseen: kaikki pitävät häntä murhaajana. Ainoa, joka uskoo hänen syyttömyyteensä on asumuserosta juuri takaisin muuttanut vaimo. Nokkela idea tarinalle ja hyvin kerrottu. Kirjailijan oikea nimi on Frederick C. Davis
(1902-1977).

Teosarvio arvostelevassa kirjaluettelossa 2/1961: ”Melkoisesti dekkarien suosima teema aviomiespoloisesta, joka joutuu epäillyksi hänelle jokseenkin tuntemattoman tytön murhasta, on käsitelty tässä aika näppärästi ja uusin piristein, mutta mitäpä suotta sitä silti kirjastoihin, koska yhdellä istumalla luettu on pian unohdettu.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti