15.11.2018

140. Queen, Ellery: Vastapeluri

Ellery Queen
Vastapeluri 
Gummerus 1966 - Salamasarja 140
2. painos 2002
The player on the other side 1963

 
”Neljä vanhaa linnaa sijaitsevat symmetrisesti puiston varrella, ja niissä asuu neljä serkusta. Kukin heistä saa vuorollaan postikortin, jossa on vain yksi kirjain – kuoleman merkki. Kammottava järjestelmällisyys saa tutkijat ensin ymmälleen, ja sitten ratkaisua ruvetaan etsimään testamenttien kautta. Totuus on kuitenkin niin mieletön, ettei kukaan osaa edes kuvitella sitä. Yksi dekkarikirjallisuuden suurista nimistä on maailmalla Agatha Christien luokkaa oleva Ellery Queen, joka on myös yksi Salama-sarjan kantavista voimista.”


Tarkastaja Robert Queen New York Cityn poliisista ja hänen poikansa, kirjailija Ellery Queen tutkivat näitä kummallisia murhia. Tarina on melko tasapaksu, ilman erikoisempia jännitysjaksoja, mutta jaksaa kiinnostaa lukijaa loppuun asti. Kirjassa on peräti kummallinen kohtaus, jossa Percival York keskustelee isä ja poika Queenien kanssa: "York työnsi sormensa suuhun ja pullisti silmiään. Sitten hän otti sormet suustaan ja sanoi: - Onko se serkkuni Myran ruumiinavauspöytäkirja?" 

Miten ihmeessä kirjailija keksi että kesken asiallisen keskustelun Percival pistää sormet suuhunsa ja pullistaa silmiänsä? Häh?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti