19.11.2018

119. Kaye, M.M.: Varjojen talo

M.M. Kaye
Varjojen talo 
Gummerus 1963 - Salamasarja 119  
House of shade 1959


”Aina siitä saakka, kun Dany Ashtonin äiti meni naimisiin kirjailija Tyson Frostin kanssa ja asettui asumaan Sansibariin salaperäiseen Varjojen taloon, nuori tyttö oli uneksinut matkasta tarunhohtoiseen Afrikkaan. Kun tilaisuus sitten tuli, Danyn tuli noutaa Tyson Frostin asianajajalta tärkeä kirje. Danuy tapaa Lontoossa joukon ihmisiä, jotka kaikki ovat matkalla Tyson Frostin luo. Hän ystävystyy erikoisesti nuoren amerikkalaisen Lash Holdenin kanssa, josta tulee hänen uskottunsa pian ilmenevissä vaikeuksissa. Asianajaja Honeywood murhataan ja tuntematon murhaaja kätkee aseensa Danyn matkatavaroihin. Danyn hallussa oleva arvoituksellinen kirje aiheuttaa katkeran ihmishenkiä vaativan taistelun. Näyttää siltä, että tapahtumien taustalla ovat sulttaanin suunnattomat rikkaudet, jotka kymmeniä vuosia sitten on kätketty Sansibariin.”


Dany Ashton oli kasvanut Harriet-tätinsä huomassa Hampshiressa, Englannin eteläosassa. Hänen äitinsä Lorraine on tunnettu kaunotar joka vaihtoi aviomiehiä hollywoodilaiseen tahtiin ja kierteli maailmalla. Nyt täysi-ikäiseksi tultuaan Dany on lähdössä Sansibariin äitiänsä tapaamaan. Ennen lähtöään hän haki perheen asianajajalta tärkeän kirjeen vietäväksi isäpuolelleen. Lakimies murhataan heti Danyn käynnin jälkeen. Dany joutuu Lontoossa selkkaukseen ja hänen passinsa varastetaan. Samaan päämäärään matkustava Lash Holden antaa hänelle sihteerinsä passin ja näin he pääsevät matkaan. Outoja asioita tapahtuu matkalla ja Dany joutuu aikamoiseen seikkailuun joka jatkuu vielä perillä Sansibarissakin. Tapansa mukaan M.M.Kaye pysäyttää juonen vauhdikkaan alun jälkeen. Aikansa jahkailtuaan, hän saa kertomuksensa romanttiseen loppuun. Kayen tarinat sijoittuvat eri puolille maailmaa ja ovat melko mielenkiintoisia. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7-8/1969: ”Romaanin alussa järkevältä vaikuttanut sihteerityttö muuttuu kummasti hiippailevaksi melodraaman henkilöllistymäksi asetuttuaan kartanoon, jonka omistajapari vaurautensa keskellä kyräilee toistensa henkeä ja epäilee kumppanin jokaista askelta. Siinä sitä sitten kuristellaan käytävissä, syytellään, pelätään ja käyttäydytään vastoin tervettä järkeä hamaan loppuun, kuten missiromaaneissa on tapana, on sitten puvustus nykyinen tai historiallinen. Hymyn ja logiikan hiven tekisi paljon terää, mutta kun ei niin ei.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti