27.11.2018

71. Marsh, Ngaio: Serenadi ruumiille

Ngaio Marsh
Serenadi ruumiille 
Gummerus 1960 - Salamasarja 71  
Singing in the shrouds 1958

  
"Lontoosta Kapkaupunkiin aikova rahtilaiva valmistautuu lähtemään, kun satama-alueella murhataan nainen, jolta löydetään aluksen matkustajakortti. Eräät muut merkit antavat aiheen olettaa, että omalaatuisen hienotunteisesti käyttäytyvä murhaaja on laivan kymmenkunnan matkustajan joukossa ja että hän etsii uusia uhreja. Niin lähtee miellyttävälle merimatkalle myös Scotland Yardin tarkastaja etsimään murhaajaa, joka kohteliaasti peittelee tekemänsä ruumiit tuoksuvin kukin ja päälle päätteeksi laulaa serenadin. Taitavasti laskostettu juoni ja nokkela kerronta tarjoavat miellyttävän lukuhetken."  


Perinteinen salapoliisitarina jossa epäiltyjen joukko on rajattu. Kirjailija koettaa johtaa lukijaa harhaan laittamalla eri matkustajat  käyttäytymään epäilyttävästi. Hyvä kirja.  


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1960: "Ngaio Marsh kuuluu Englannin naispuolisten salapoliisiromaanikirjailijoiden valioihin ja edustaa monessa suhteessa vanhan, mukavan Agatha Christien koulukuntaa. Tapahtumat on sijoitettu laivalle, jossa epäiltyjen piiri on aina helpompi rajoittaa määrälukuun. Sangen nokkelasti tekijä asettaa mahdolliseksi murhaajaksi, joka "serenadein", katkotuin koruketjuin ja kukkakimpuin saattelee uhrinsa kuoleman rajan yli, vuoron perään jokaisen rahtilaivan matkustajaksi liittyneen ja perustelee sitten lopulta esittelemänsä syyllisen kaikin nykyajan patenttipsykologian tarjoamin keinoin. Tekijällä on hienoinen taipumus ylitehosteluihin tilanteisiin, jotka lukiessa hieman hymyilyttävät. Eihän tuo nyt suinkaan tarpeellinen kirjastoissa ole, mutta tietyllä tavalla taitava lajissaan silti."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti