25.11.2018

87. Cooper, John C.: Murha mieltä vailla

John C. Cooper
Murha mieltä vailla 
Gummerus 1961 - Salamasarja 87  
Death in aberration 1958  


"Entinen Scotland Yardin ylitarkastaja James Dale sai vaihtelua elämäänsä alkaessaan tutkia Nora Lythamin juttua. Sykäyksen asialle antoi Bruce Smythe, Noran sulhanen. Hänen ollessaan Pakistanissa Nora oli, ilmeisesti raivokohtauksen vallassa, hyökännyt seuraneitinsä kimppuun ja surmannut tämän. Seuranneessa oikeudenkäynnissä Nora ei voinut esittää mitään puolustuksekseen. Hänet todettiin syyntakeettomaksi ja passitettiin Broadmooriin. (loppu takakannen tekstistä jää arvoitukseksi, sillä kirjaston tarra peittää sen.) 


John Cooper on lahjakas englantilainen salapoliisikirjailija, josta odotetaan hyvin paljon. Hän on tähän mennessä julkaissut kaksi teosta, joissa jännittävät, miltei uskomattomat tapaukset yhtyvät vankkaan asialliseen pohjaan, psykologiseen johdonmukaisuuteen ja poliisin työn tuntemukseen."

Tämä on jännittävä kirja. Noran perhe joutui lento-onnettomuuteen ja vain hän selvisi hengissä. Hän loukkaantui vakavasti ja kärsi myös henkisestä järkytyksestä. Hänen sulhasensa Bruce auttoi ja tuki Noraa, mutta tytön perheen perintörahojen uskottu mies järjesteli asioita Noran ja Brucen selän takana. Noran tila huononi ja Bruce joutui työmatkalle Pakistaniin. Sieltä palatessaan hän sai kuulla Noran joutuneen mielisairaana murhaajattarena Broadmoorin vankimielisairaalaan. Bruce epäilee vilunkipeliä ja palkkaa eläkeläisetsivän ottamaan asioista selvää. Tämä paljastaakin törkeän huijauksen, vapauden riiston ja murhan. 

Kirjailijan oikea nimi on John Croydon ja hän kirjoitti nimillä John C Cooper sekä J Cooper Crawley.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 3/1961: ”Kaukoidästä palaava insinööri tapaa morsiamensa suljettuna vankilamielisairaalaan hoitajattarensa murhasta tuomittuna. Tapahtumien kulku on ollut niin hämärä ja salaperäinen, että sulhanen päästäkseen selville tapahtuneesta kääntyy eläkkeellä olevan Scotland Yardin ylitarkastajan puoleen, joka pala palalta selvittää vajavaisen kuvion ja todistaa morsiamen syyttömyyden. Rakenteeltaan taitava, mutta verisissä yksityiskohdissa suotta viipyilevä kirja, jossa on helppo osoittaa epäloogisuuksia. Ei väliksi kirjastoissa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti