21.11.2018

116. Yliruusi, Tauno: Rikosetsivien vapaapäivä

Tauno Yliruusi
Rikosetsivien vapaapäivä 
Gummerus 1963 - Salamasarja 116
2. painos 1979 (kustantaja Myrskylintu)
3. painos 2002 (Gummerus)
  
"Rikospoliisin komisario Manki päättää järjestää kahdeksalle etsivälle unohtumattoman sunnuntaipäivän Jaakonlinnan autiolla huvilalla, joka on kuin luotu rikosetsivien ylimääräisiä kertausharjoituksia varten. Huvilan rakennuttanut poliisimies on aikoinaan kadonnut jäljettömiin. Tämän autiotalon ilmapiirissä alkaa pian tapahtua outoja asioita. Etsivä Mäkinen löydetään yläkerrasta tikari selkään iskettynä ja murha saa jatkokseen toisia. Pimeän joulukuisen päivän painuessa iltaan tuntuu selvältä, että joukossa on kylmäverinen murhaaja, kenties mielipuoli. Mutta kuka hän on? Jäljelle jääneiden ryhmä supistuu vähiin, kun yksi toisensa jälkeen löydetään hengettömänä ja ruumiit katoavat jäljettömiin. Sietämätön jännitys purkautuu lopulta ratkaisuun, joka ällistyttää lukijan."  


"Rikospoliisin komisario Manki saa oivan idean. Hän kokoaa kahdeksan osastonsa etsivää ylimääräisiin kertausharjoituksiin sunnuntaina. Piakka on Jaakonlinnan autio huvila ja siellä on tarkoitus verestää vanhoja oppeja ja kehitellä uusia menettelytapoja... kunnes alkaa tapahtua kummia. Yksi toisensa jälkeen etsivät heittävät henkensä tai katoavat salaperäisesti kunnes jäljellä ovat vain Manki itse ja yksi etsivä.
Suomalaisen dekkarikirjallisuuden klassikko."


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 5/1963: "Rikosetsivät viettävät vapaapäiväänsä käytännöllisten harjoitusten merkeissä heille lahjoitetussa huvilassa. Selvitettäväksi joutuvien rikosten keinotekoisuudesta tosin ovat selvillä vain esimiehet, joten kirjan tekotapa tuntuu aluksi sangen nokkelalta, mutta kiertyy tarinan edistyessä niin tehdyn makuiseksi, että lukija työlästyy. Suotta kirjastoissa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti