28.11.2018

67. Patrick, Quentin: Syyllisyyden varjo

Quentin Patrick
Syyllisyyden varjo 
Gummerus 1959 - Salamasarja 67  
Shadow of guilt 1959 


"Muutamissa viimeisissä dekkareissaan on Quentin Patrick pyrkinyt luomaan uuden dekkarityypin, joka kirjalliselta muodoltaan täyttäisi normaalin romaanin vaatimukset, mutta jonka juonen jännittävyydessä ei vähääkään tingittäisi vanhan hyvän salapoliisiromaanin selkäpiitä karmivista käänteistä. Loistava esimerkki tästä onnistuneesta yhdistelmästä on Syyllisyyden varjo. Yhä uudelleen uskomme olevamme ratkaisun jäljillä, mutta yhtäkkiä meidän onkin käännettävä kaikki päälaelleen ja alettava selata kirjaa taaksepäin uusien johtolankojen toivossa."


"George Hadley epäröi kertoa vaimolleen - kauniille, määräilevälle perijättärelle - että hän haluaa eron. Georgella on näet toinen nainen, hänen väritön sihteerinsä Eve. Lopulta George päättää kertoa asian vaimolleen adoptiotyttären häiden jälkeen. Tämä triangelidraaman lisäksi tarinaan kuuluu erään kiristäjän murha. Luutnantti Timothy Trant selvittää tapausta."


Liukas hurmuri herra Saxby astuu näyttämölle ja sotkee monen ihmisen kohtalon. Aluksi päähenkilön, George Hadleyn komenteleva vaimo Connie ihastuu häneen. Sitten on vuorossa Connien ja Georgen ottotytär Ala. Kun Saxby murhataan, selviää että hänen jäljiltään löytyy useita muitakin petettyjä naisia. Typeryyttään perhe valehtelee poliisille ja yrittää järjestellä alibejaan. Luutnantti Trantia ei kuitenkaan petetä ja hän selvittää lopulta tapahtumien kulun. Tarinan edetessä lukija arvailee syyllistä, mutta vasta juuri ennen loppupaljastusta hänelle selviää murhaajan henkilöllisyys.
Elokuva: L’Homme à Femmes (1960) 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti