26.11.2018

75. Ellin, Stanley: Nicholas-kadun avain

Stanley Ellin
Nicholas-kadun avain 
Gummerus 1960 - Salamasarja 75  
The key to the Nicholas street 1952


"Kun ihminen voi kietoa muotonsa tweed-pukuun, joka ei tee vartalolle enempää oikeutta kuin perunasäkki, ja työntää jalkaansa viiden paunan painoisiin kävelykenkiin ja silti saada Nicolas-kadun sudet huomio-asentoon kuin torventoitotuksesta, silloin ihmisellä on jotakin millä miellyttää. Ja neiti Balloulla oli. Sitä paitsi hän oli upporikas. Ayren perhe asui neiti Balloun naapurina. Palvelustyttö Junien mielestä se itse asiassa oli mitä sopusointuisin perhe, kunnes sitten tytär Bettina toi herra Matthew Chavesin kiusaamaan heitä. Se oli omiaan tekemään valehtelijan kenestä tahansa. Kaiken lisäksi herra Chaves väitti tuntevansa neiti Balloun. Sitten Nicholas-kadulla tapahtui murha. Neiti Ballou löydettiin kuolleena talonsa kellarista. Junie kertoi asian omalla tavallaan, mutta vasta kun herra ja rouva Ayre, Bettina ja nuori Richard olivat ilmaisseet käsityksensä, paljastui avaimen kammottava merkitys. Stanley Ellin on uusi kiinnostava dekkarikirjailija. Erikoislaatuisesti sommiteltu tarina ja taitava jännityksen tiivistäminen valmistavat lukijalle miellyttävän elämyksen."


Olen täysin eri mieltä takakannen tekstin laatijan kanssa. Jo ensimmäiset sivut osoittivat kirjailijan pitkäpiimäisen kirjoitustyylin. Jaksoin kolmisenkymmentä sivua. Sitten käsitin, ettei tämä kirja ollut minua varten. Stanleyltä on suomennettu myös
Koston enkeli (Gummerus 1981).

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 7/1960: ”Nicholas-kadun talossa on kuollut yksinäinen, varakas kaunotar, ja viranomaiset ovat todenneet kuoleman väkivaltaiseksi. Tapahtumien ulkonainen ja sisäinen kulku käy ilmi naapuritalossa asuvan perheen viiden jäsenen erillisistä minä-muotoisista kertomuksista. Näppärästi sommiteltua, mutta ei yhteisillä varoilla hankittavaa kirjatyyppiä."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti