25.11.2018

92. Claydon, Stella: Murhan oppitunti

Stella Claydon
Murhan oppitunti 
Gummerus 1961 - Salamasarja 92
Lesson in murder 1957

 
"Neiti Parsons on vallanhaluinen tyttökoulun rehtori ja osaa käyttää mahtiaan hyväkseen sellaisella tavalla, ettei kukaan hämmästynyt - eikä surrut - kun hänet löydettiin murhattuna. Mutta tapahtumat eivät pysähtyneet siihen. Tuntui kuin paha olisi lopullisesti tunkeutunut koulun seinien sisäpuolelle. Kun ylitarkastaja Roger Lessing ryhtyi suorittamaan tutkimuksia, hän kohtasi tiiviin, vihamielisen rintaman. 

Stella Claydon on uusi nimi Salamasarjassa. Englantilainen kirjailijatar on syntynyt v.1920, suorittanut yliopistollisen loppututkinnon Cambridgessä ja toiminut sen jälkeen useita vuosia opettajana. Hän tuntee perinpohjin tämän esikoisromaaninsa miljöön, koulumaailman, ja osaa viljellä sen luonteenomaisia piirteitä. Hän kuvaa elävästi opettajien ja oppilaiden tunnelmia ja pitää lukijan tiukasti vallassaan taitavaan loppuratkaisuun saakka."

Kirjan asetelma on ajankohtainen yhä vieläkin. Opettajalla on suuri vastuu. Hänen ajattelematon tai pahantahtoinen käytöksensä on pilannut monen koululaisen nuoruuden ja vaikuttanut epäsuotuisasti persoonallisuuden kehittymiseen. Näin vaikutukset voivat ulottua läpi koko elämän. Samoin käy, jos opettaja ei saa pidettyä kurissa luokassa ilmenevää kiusaamista, jatkuvaa nolaamista ja vähättelyä jne. Toisaalta jos opettaja on kannustava ja pystyy pitämään luokan ilmapiirin hyvänä, se vaikuttaa hyvinkin voimakkaasti koululaisen kehitykseen. 


Poliisiromaanina tämä on keskinkertainen, mutta lukisin kyllä tekijältä muitakin kirjoja. Näyttää kuitenkin siltä, ettei hän ollut kovin tuottelias ja tämä lienee ainoa suomennettu kirja häneltä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti