26.11.2018

76. Queen, Ellery: Surmanisku

Ellery Queen
Surmanisku 
Gumerus 1960 - Salamasarja 76 
The finishing stroke 1958 


"Hilpeä pieni seurue, jonka jäsenet ovat järjestään hyvinvoipia ja huomattavia newyorkilaisia, nauttii vieraanvaraisessa maalaiskartanossa lomapäivistä ja juhlii samalla sen perijän, John Sebastianin, täysi-ikäiseksi tuloa. Tämä valmistautuu ottamaan holhoojalta omaisuutensa halintaansa. Silloin murhaaja iskee kahdesti - eikä kumpikaan uhreista ole Sebastian. Tästä tuli Ellry Queenin ensimmäinen juttu, jonka hän pystyi ratkaisemaan vasta 27 vuotta myöhemmin. Vasta silloin hänelle selvisi, miksi omalaatuisen hilpeitä ja varoittavia runoja kyhäillyt murhaaja oli raivannut tieltään kaksi aluksi aivan tuntematonta miestä." 

Lumimyrskyn kourissa olevaan maalaiskartanoon on kokoontunut kaksitoista henkilöä joulunseutua viettämään. Näiden mukana on Ellery Queen. Juhliminen saa yllättävän käänteen kun uhkaavia viestejä alkaa saapua ja lopulta tapahtuu murha. Tarinalla on kuulemma yllättävä loppu. 

Ellery Queen on kirjailijanimi jonka taakse kätkeytyivät yhdysvaltalaiset serkukset Frederic Dannay ja Manfred Bennington Lee.

Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 8/1960: ”Ellery Queen on paitsi älykkäästi sommitteleva myös hyvin sivistynyt salapoliisikirjailija. Tälläkin kertaa hän on punonut taitavasti rakennetun joskin hiukan "teoreettisen" tuntuisen juonen, josta ei puutu tiiviisti ladattua jännitystä. Lukijalta sen ratkaisu vaatisi kuitenkin melkoisia erikoistietoja aina muinaisfoinikialaista kulttuuria myöten, mutta ilman niitäkin tapahtumien kulkua ja kirjailija-salapoliisin nokkelaa työskentelyä seuraa hyvin kernaasti. Ellery Queenin kirjat ovat mielestäni aina olleet lajinsa parhaimmistoa.”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti