26.11.2018

78. Cheyney, Peter: Levätään vasta haudassa

Peter Cheyney
Levätään vasta haudassa 
Gummerus 1960 - Salamasarja 78  
Never a dull moment 1942


"FBI:n agentti, Cheyneyn edellisistä kirjoista ja valkokankaalta tuttu Lemmy Caution seikkailee nyt Englannissa. Kansainvälinen vakoilu, kovapintaiset konnat ja hemaisevat kurvikaunottaret saattavat taas Lemmyn liemeen, joka on todella hyvin maustettu. Lemmyn kaltainen mies selviää kuitenkin aina konnista. Mutta sellaiset naiset kuin Tamara ja Julia, joiden silmät ovat tummat, syvät ja pehmeät ja joiden katse saa miehen kuin iehen värähtämään, ovat eri asia. Varsinkin kun Lemmy ei tiedä, mitä väriä he tunnustavat. FBI tiesi, että Englannin-jutussa tarvittiin todella hyvää miestä. Siksi he lähettivät Lemmyn."


Naisten tutkiminen, nimitti heitä sitten typyköiksi, kullannupuiksi, herrantertuiksi, sokerimurusiksi, jennyiksi, friiduiksi, donniksi, hunajakakuiksi, ruusukuonoiksi, enkeleiksi tai päivänsäteiksi, on tutkimusala, johon ei yksi miehenikä alkuunkaan riitä. Näin toteaa Lemmy ja jaksaa vääntää juttua naisista. Puheeksihan hänen touhunsa jäävät, aika kun kuluu konnajahdissa. Hepun metodi on painella suoraan konnien pesään ja katsoa sitten mitä siitä kehittyy. Sitten juodaan viskiä ja ihaillaan kurveja - ellei sitten tempaista konnaa kuonoon. Tämä on yksi Cheyneyn kymmenestä Lemmy Caution kirjasta. 


Teosarvio Arvostelevassa kirjaluettelossa 6/1960: "Lemmy Cautionin ylileveä ja rehentelevän suulas henkilö on epälooginen; täydellinen pelottomuus asuu harvoin edellä mainitun tapaisessa olemuksessa. Eräs hyvä puoli tässä muutoin niin ällöttävässä tyylissä on: sopimattomuudet ja karkeudet menettävät voimansa, kun ne julistetaan tavalla, joka toisinaan naurattaa, toisinaan itkettää. Cheyneyn kirjat ovat itse asiassa salapoliisiromaanien parodioita, mutta tietääkö tekijä sitä on epävarmaa. Missään tapauksessa niitä ei tarvita kirjastossa."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti