12.12.2018

28. Kaye, M.M.: Kuolema kulki Kashmirissa

M. M. Kaye
Kuolema kulki Kashmirissa 
Gummerus 1956 - Salamasarja 28  
Death walked in Kashmir 1953

 
"Sodan jälkeinen Intia kuohuu. Päämääränä on maan itsenäisyys, johon pyritään keinoja kaihtamatta. Pienten englantilaisten siirtokuntien jäsenet näkevät maanmiestensä kuolevan salaperäisellä tavalla, ja niin Kashmirin vuorenrinteilläkin menettää henkensä kaksi naista. Hiihtoseuran amerikkalainen vieras, Sarah, saa tietoonsa kauheita asioita ja joutuu mukaan salaisten voimien säälimättömään taisteluun." 


"Tässä teoksessa lukija joutuu jännittävään ympäristöön kahdessakin mielessä. Ensiksikin sen tapahtumat on sijoitettu eksoottiseen ja salamyhkäiseen Intian kolkkaan toisen maailmansodan jälkeen ja toiseksi on pinnan alla koko ajan käynnissä salainen kamppailu kahta eri etupiiriä edustavien vakoilijajärjestöjen välillä. Kirjan sankari, amerikatar Sarah, joutuu kammottavien tapahtumien todistajaksi, eikä saa rauhaa ennen kuin on täyttänyt murhatun naisen hänelle antaman tehtävän. Tätä tehtävää suorittaessaan hän itse joutuu tilanteisiin, joissa hänelle on vähällä käydä samoin kuin jo kahdelle tuntemalleen ihmiselle ennen häntä. Suuri Intia katkoo kahleitaan kuin unestaan heräävä karhu, ja tilannetta hyväksi käyttävien salamyhkäisten voimien hirveyden kokevat sekä Sarah että monet muut eurooppalaiset noina aikoina." 

Tämä vanhanaikainen jännäri liikkuu brittiläisten tyhjäntoimittajien ja sotilashenkilöiden parissa Intiassa. Päivät kuluvat mäkeä laskiessa, päivällisillä, ostoksilla, seurustellessa jne. Arki ei rasita, palvelijat huolehtivat kaikesta. Kirja alkaa jännittävästi, mutta tahti hiipuu ja lukeminen käy välillä työlääksi. Välillä hiiviskellään ja annetaan salaisia merkkejä punaisella lampulla ja lähetetään kelloja postissa. Sarahin tietyissä tilanteissa kuumottavat posket ja suudelma Charlesilta antavat kirjalle romanttisen vivahteen. Odotin paikallisvärin tulevan paremmin esille, onhan kirjailijatar asunut Intiassa puolet elämästään. Annetaan nämä varjopuolet anteeksi, kyseessä on kuitenkin keskinkertainen vanhan ajan jännäri.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti