12.12.2018

17. Levin, Ira: Suudelma ennen kuolemaa

Ira Levin
Suudelma ennen kuolemaa 
Gummerus 1955 - Salamasarja 17
2. painos 1957 - 3. painos 1971 
4. painos 1991 - 5. painos 1995
A kiss before dying 1953 (USA)  


“Tiivistunnelmainen rikosromaani kunnianhimoisesta nuorukaisesta, joka ei kaihda murhaakaan päästäkseen päämääräänsä.”  


"Taitavasti kirjoitettua tarinaa on mielenkiintoinen seurata. Levin osoittaa huomattavia kertojan kykyjä klassikoksi muodostuneessa esikoisteoksessaan. Hän oli vain 23-vuotias kirjoittaessaan tätä jäntevärakenteista ja jännittävää tarinaansa. Tyyliltään kirja ei ole niin sidonnainen aikaansa kuin useimmat tuon ajan amerikkalaiset salapoliisitarinat. Päähenkilönä on ”poika”, jonka nimeä ei aluksi kerrota. Vaatimattomista olosuhteista lähtöisin olevana hän haluaa päästä rikkaisiin naimisiin. Opiskelu ja työnteko ovat kärsimättömälle, joskin lahjakkaalle pojalle liian hitaita ja epävarmoja keinoja vaurastua." 


”Häneen oli helppo rakastua, mutta vaarallista luottaa. Kun nuori ja kaunis opiskelijatyttö Dorothy Kingship kuolee jättäen jälkeensä itsemurhaviestin, juttua pidetään selvitettynä. Tapauksessa on yksi häiritsevä yksityiskohta: miksi Dorothy lainasi kuolinpäivänään opiskelijatoverinsa vyötä, joka oli täsmälleen samanlainen kuin hänen omansa?
Dorothyn sisar Ellen keksii pian muitakin seikkoja, jotkaa viittaavat - ei suinkaan itsemurhaan vaan häihin! Kuka siinä tapauksessa on sulhanen? Ja jos Dorothyn kuolema oli murha, kuka oli murhaaja?
Näihin kysymyksiin Ellen päättää löytää vastauksen,vaikka oman henkensä uhalla....”  


Romaani on tehty kahdesti elokuvaksi, vuonna 1956 ja 1991. Kirja sai Edgar palkinnon 1954.
Kirjailija tuli myöhemmin tunnetuksi romaanistaan Rosemaryn painajainen, jonka pohjalta Roman Polanski teki kuuluisan elokuvansa.  

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti