12.12.2018

25. Sariola, Mauri: Laukausten hinta

Mauri Sariola
Laukausten hinta 

Gummerus 1956 - Salamasarja 25
2. painos 1962 - 3. painos 1976
4. painos 1985 - 5. painos 2006 
myös: Rikostarkastaja Susikosken tutkimuksia 2010


"Pitkästä aikaa on Salamasarjassa taas ilmestynyt kotimainen uutuus. Sellaista on jo odotettu, eikä ole odotettu turhaan. Nuoren, sujuvakynäisen juristin kirja on oivallinen todistus siitä, että alan kotimainen kirjallisuus hyvin kykenee kilpailemaan parhaan ulkomaisen kanssa. Mukaansatempaavana, asiallisesti uskottavana ja hauskasti kerrottuna Laukausten hinta on oikeata salapoliisiromaanin ystäväin toivelukemista - kelpaisipa se vaikkapa ohjenuoraksi kokeneimmillekin tekijöille.
Erään järven rannasta löydetään tuntemattoman miehen ruumis, jonka jalkoihin on sidottu betonimöhkäle. Miehen kohtalon selvittämisessä on monta mutkaa, ja kun 'avaruuden sähkeetkään' eivät ole apuna, ajaa komisario Susikoski monta kertaa harhaan. Mutta tutkimusten tuloksena paljastuu lopulta monihaarainen salakuljetus- ja kiristysjuttu, jonka osapuolet eivät ole kaihtaneet murhaakaan tarkoituksensa perille ajamiseksi."  


”Pari kuukautta vedessä tekee siististäkin ruumiista vähemmän miellyttävää katseltavaa. Kyseessä täytyy olla murha, sillä miehen erikoisessa ulkoasussa on muuan silmiinpistävä yksityiskohta: jalkoihin sidottu valtava betonimöykky.
Mauri Sariolan esikoisteoksen monipolvinen, kansakunnan kohtalonvuosiin ulottuva juoni osoittautuu vyyhdeksi, jonka selvittäminen edellyttää komisario Olavi Susikosken apua. Tarvitaan paljon vaivaa ja nokkelaa poliisityötä ennen kuin Susikoski on tehnyt tehtävänsä ja murhaaja saa todeta, että laukauksilla on hintansa. ”

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti