23.11.2018

100. Queen, Ellery: Murha kengässä

Ellery Queen
Murha kengässä 
Gummerus 1962 - Salamasarja 100
2. painos 1972  
There was an old woman 1943

 
"Rikas kenkäkauppias Cornelia Potts on omituinen ja ilkeä vanha nainen. Hänellä on tossun alla oleva aviomies ja kuusi kotona asuvaa aikuista lasta kahdesta avioliitosta. Kaikki ovat jollain tavoin outoja tai surkeita. Kuolema alkaa vierailla Pottsin kartanossa ja Ellery Queen kutsutaan apuun."


"Vanha lastenloru on innoittanut Ellery Queenin (nimen taakse kätkeytyvät serkukset Frederick Dannay ja Manfred B. Lee) yllätyksiä täynnä olevan tarinaan upporikkaasta naisesta ja hänen omituisista lapsistaan ja vielä omituisemmasta talostaan. Kaikki alkaa kaksintaistelusta jossa veli surmaa veljensä. Sen jälkeen ei edes Ellery Queen aina tiedä, ovatko hullut viisaita vai viisaat hulluja tuossa kummitusmaisessa talossa, jonka sokkeloissa voi tapahtua mitä vain. Mutta häntä vastassa onkin murhaaja, joka on niin kylmäverisen häikäilemätön ja taitava, että hänen onnistumisensa on vain hiuskarvan varassa."


Tarina ei oikein kulje. Ainekset tarjoavat hyvät mahdollisuudet värikkääseen jännäriin, mutta nyt vaikutelma on sekava. Omituisista henkilöistä voisi saada irti enemmänkin. Elleryllä on tätä paljon mukavampiakin kirjoja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti